Participatieplan Zuiderhage

In november 2024 is het participatieplan voor Zuiderhage vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders gemeente Lelystad. Op deze pagina is een samenvatting van dat plan te lezen. Het volledige plan kunt u vinden op de website van de gemeente raad.
Het gaat hier om een participatieplan op grote lijnen. Belangrijkste reden hiervoor is dat het participatieproces verder vorm krijgt door de input die op wordt gehaald in de eerste bijeenkomst(en).

Waarom participatie?
Voor een succesvolle ontwikkeling van Zuiderhage is het belangrijk dat alle belanghebbenden, zoals bewoners, bedrijven en maatschappelijke organisaties, betrokken worden bij het opstellen van het omgevingsplan.

Doelstellingen van het participatieproces:

  1. Informatievoorziening: Iedereen goed informeren over de plannen en voortgang.

  2. Samen met de omgeving: Mogelijkheden creëren voor belanghebbenden om hun visie, zorgen en ideeën te delen.

  3. Samenwerking: Stimuleren van samenwerking tussen alle betrokken partijen.

  4. Projectrealisatie: Effectief en efficiënt betrekken van de juiste stakeholders op het juiste moment.

Wie doen er mee?

  • Bewoners: Huidige en toekomstige bewoners van Lelystad.

  • Bedrijven en ondernemers: Lokale bedrijven en potentiële nieuwe ondernemers.

  • Maatschappelijke organisaties: Milieu- en natuurorganisaties, onderwijsinstellingen, sportbedrijven, welzijn- en zorginstellingen.

Hoe ziet het participatieproces eruit?

  1. Voorbereidingsfase (Q4 2024 - Q1 2025): Informeren en voorbereiden van betrokkenen via nieuwsberichten, een kick-off bijeenkomst, en een projectwebsite.

  2. Consultatiefase (Q1 2025): Input verzamelen via inloopbijeenkomsten, online enquêtes, en thematische sessies. De opbrengsten van de eerste bijeenkomst(en) bepalen de vorm en inhoud van de volgende bijeenkomsten.

  3. Ontwerpfase ( Q2 2025): Input verwerken in het omgevingsplan en terugkoppelen aan participanten.

  4. Besluitvormingsfase (Q2 - Q3 2025): Formele vaststelling van het omgevingsplan met de mogelijkheid tot inspraak van belanghebbenden.

Communicatiemiddelen:

Evaluatie en Monitoring:
Het proces wordt continu gemonitord en geëvalueerd om de effectiviteit te waarborgen. De organisatie van het participatieproces gaat volgens de handreiking participatie van de gemeente Lelystad.